Gedragstherapie

Zomaar wat voorbeelden van problemen waar mensen tegenaan lopen...

Niet alle honden vinden andere honden in hun omgeving leuk. Daar komen mensen soms ineens achter wanneer hun hond agressief reageert op soortgenoten binnen- of buitenshuis. Voorheen hadden ze een hond die altijd los kon en wilde spelen. Ze begrijpen er niets van.

Angstig gedrag voor vreemden kan ook een probleem zijn. Waar eerst iedereen over de vloer kon komen zie je dat sommige mensen op den duur helemaal geen visite meer durven uit te nodigen.

Geluidsgevoeligheid is iets wat wordt onderschat en erg belastend kan zijn in het leven van hond en eigenaar. Door een toename van vuurwerk in het najaar zien we steeds meer honden met vuurwerkangst. Honden gaan geluiden generaliseren en reageren later ook heftig op onweer en verzetten buiten geen stap meer wanneer een autodeur of een raam hard dichtslaat.

Sommige honden ervaren de buitenruimte sowieso als gevaar. Dit kan te maken hebben met angst voor mensen maar ook het niet gewend zijn aan verkeer en dergelijke kunnen hier een rol in spelen. Angst voor het onbekende is eigenlijk de belangrijkste oorzaak. In sommige gevallen kan een hond zich buiten zo onveilig voelen dat hij om die reden zijn behoefte binnen in huis moet doen.

Onzindelijk gedrag komt ├╝berhaupt veel voor. Mensen noemen het vaak niet zo. Ze zeggen mijn hond is zindelijk maar plast af en toe nog wel op het kleed. Vervelender wordt het wanneer de hond dagelijks ergens in huis zijn behoefte doet en de reden voor het gedrag niet helemaal duidelijk is.

Van verlatingsangst kunnen allerlei soorten honden last hebben van pup tot adoptiehond. Mensen die een hond hebben die niet alleen kan zijn nemen hun hond overal mee naartoe en hebben voor alle andere momenten een oppas nodig. Als ze boodschappen willen doen moet dat op diezelfde dag gebeuren dat de hond bij de oppas verblijft. Mensen voelen zich beperkt in hun doen en laten doordat ze nooit meer iets spontaan kunnen ondernemen.

Nauwelijks nog naar buiten durven te gaan met je hond is iets dat kan ontstaan vanwege ernstige agressieproblematiek. De hond valt je al aan als hij iets spannends ziet. Het wandelen wordt als stressvol ervaren.

Of wat als je hond de andere hond in huis voortdurend aanvalt als de deurbel gaat omdat hij gek is op visite maar deze wel voor zichzelf wil hebben?

Mijn werkwijze 

Persoonlijk contact met mens en hond vind ik belangrijk. Daarom kom ik altijd bij je aan huis. Thuis heb ik de mogelijkheid om jou en je hond in de natuurlijke omgeving te zien. Daarnaast kan ik zien hoe jij of eventuele andere gezinsleden op de hond reageren en andersom.

Begeleiding bieden doe ik in principe altijd door middel van een coachingstraject. Wil je eerst kijken of mijn werkwijze bij je past dan bied ik de mogelijkheid om te kiezen voor een kennismakingsgesprek. In dit gesprek komt alles aan bod waar jij en je hond tegenaanlopen en geef ik je direct een therapie waar je zelf mee aan de slag kunt gaan.

Kies je voor een coachingstraject dan gaan we samen een commitment aan om het beste resultaat uit jou en jouw hond te halen. Dat betekend dat ik je gedurende het traject bij zal staan en al je vragen zal beantwoorden. Daarvoor verwacht ik van jou een regelmatige terugkoppeling van de voortgang.

Heb jij hier interesse in? Vul dan het contactformulier in en je hoort snel van mij.

Op alle door mij geleverde diensten gelden de algemene voorwaarden en het privacybeleid.